poniedziałek, kwietnia 06, 2020

Ciastka z czekoladą i orzechami

Ciastka z czekoladą i orzechami

Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.

Ciastka z czekoladą i orzechami






Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:

  • 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?

  • Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  • Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
  • Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami

niedziela, kwietnia 05, 2020

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa




Babka kokosowa - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 mocno dojrzały banan

Babka kokosowa - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić babkę kokosową?

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. 
  • Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa

sobota, kwietnia 04, 2020

Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek, miękkie i pulchne racuszki z dodatkiem waniliowego proszku budyniowego i tartych jabłek. 

Racuchy budyniowe z jabłkami




Racuchy budyniowe z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem budyniowym. Dodaj jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy budyniowe z jabłkami

piątek, kwietnia 03, 2020

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z boczkiem, marchewką i kabanosem są szybkie w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki schabowe z kabanosem




Roladki schabowe z kabanosem - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 6 łyżeczek dość ostrej musztardy
  • 2 marchewki
  • około 6 plastrów boczku wędzonego
  • około 6 kawałków kabanosa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka + bułka tarta + olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kabanosem?

  • Marchewki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w plasterki.
  • Mięso, oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa z jednej strony posmaruj musztardą.
  • Na każdym kotlecie ułóż plasterek boczku, kilka plasterków marchewki i kawałek kabanosa.
  • Każdy kawałek schabu ciasno zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z kabanosem

czwartek, kwietnia 02, 2020

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

Doskonałe na Wielkanoc i nie tylko, pyszne jajka faszerowane szynką gotowaną i rzodkiewkami. :)

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką



Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką - składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g szynki gotowanej
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i rzodkiewką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, drobno pokrojoną szynkę, rzodkiewki, szczypiorek, sól, pieprz i majonez. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

poniedziałek, marca 30, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem aromatycznego i wyrazistego w smaku sosu chrzanowego.

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym




Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do kapusty.
  • W miseczce przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

niedziela, marca 29, 2020

Ciasto Monte

Ciasto Monte

Pyszne ciasto składające się z lekkiego jak puszek biszkoptu orzechowego z dwoma, rozpływającymi się w ustach kremami, które swym smakiem do złudzenia przypomina znany i lubiany deser. :)
Ciasto Monte





Ciasto Monte - składniki na biszkopt:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Ciasto Monte - składniki na krem:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  • około 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciasto Monte?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wmieszaj w pianę.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodaj żółtka, proszki budyniowe, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Gotowy budyń podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Budynie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło podziel na dwie części. Jedną część masła utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń waniliowy. Drugą część masła także utrzyj na puch i połącz z budyniem czekoladowym.
  • Na ostudzony biszkopt wyłóż masę waniliową, kolejno masę czekoladową. Wierzch ciasto posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Monte
Ciasto Monte
Inspiracja: daktylewczekoladzie.blogspot.com
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger