wtorek, kwietnia 07, 2020

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w paluszkach solonych to szybkie i banalnie proste w przygotowaniu danie, które doskonale smakuje.

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej



Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 g paluszków solonych
  • 3 jajka
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce paluszkowej?

  • Paluszki solone rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka.
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kotlety dopraw z obu stron ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kawałki kurczaka najpierw panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w rozdrobnionych paluszkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

poniedziałek, kwietnia 06, 2020

Ciastka z czekoladą i orzechami

Ciastka z czekoladą i orzechami

Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.

Ciastka z czekoladą i orzechami






Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:

  • 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?

  • Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  • Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
  • Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami

niedziela, kwietnia 05, 2020

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa




Babka kokosowa - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 mocno dojrzały banan

Babka kokosowa - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić babkę kokosową?

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. 
  • Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa

sobota, kwietnia 04, 2020

Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek, miękkie i pulchne racuszki z dodatkiem waniliowego proszku budyniowego i tartych jabłek. 

Racuchy budyniowe z jabłkami




Racuchy budyniowe z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem budyniowym. Dodaj jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy budyniowe z jabłkami

piątek, kwietnia 03, 2020

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z boczkiem, marchewką i kabanosem są szybkie w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki schabowe z kabanosem




Roladki schabowe z kabanosem - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 6 łyżeczek dość ostrej musztardy
  • 2 marchewki
  • około 6 plastrów boczku wędzonego
  • około 6 kawałków kabanosa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka + bułka tarta + olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kabanosem?

  • Marchewki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w plasterki.
  • Mięso, oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa z jednej strony posmaruj musztardą.
  • Na każdym kotlecie ułóż plasterek boczku, kilka plasterków marchewki i kawałek kabanosa.
  • Każdy kawałek schabu ciasno zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z kabanosem

czwartek, kwietnia 02, 2020

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

Doskonałe na Wielkanoc i nie tylko, pyszne jajka faszerowane szynką gotowaną i rzodkiewkami. :)

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką



Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką - składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g szynki gotowanej
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i rzodkiewką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, drobno pokrojoną szynkę, rzodkiewki, szczypiorek, sól, pieprz i majonez. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką

poniedziałek, marca 30, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem aromatycznego i wyrazistego w smaku sosu chrzanowego.

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym




Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do kapusty.
  • W miseczce przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw surówkę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger