Pyszna i puszysta babka na maślance z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową.
Babka na maślance z czekoladą - składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
Babka na maślance z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić babkę na maślance z czekoladą?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, maślankę i olej.
- Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
- Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
- Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową.
Smacznego!