czwartek, kwietnia 09, 2020

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Prosty i szybki przepis na pastę jajeczną z dodatkiem kiszonego ogórka. 

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem





Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem - składniki:

  • 5 jajek
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Jak zrobić pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem?

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  • Ogórki i szczypiorek drobno pokrój.
  • Do miseczki przełóż jajka, ogórki i szczypiorek, dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

środa, kwietnia 08, 2020

Babka na maślance z czekoladą

Babka na maślance z czekoladą

Pyszna i puszysta babka na maślance z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową.

Babka na maślance z czekoladą




Babka na maślance z czekoladą - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady

Babka na maślance z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić babkę na maślance z czekoladą?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, maślankę i olej.
  • Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą

wtorek, kwietnia 07, 2020

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w paluszkach solonych to szybkie i banalnie proste w przygotowaniu danie, które doskonale smakuje.

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej



Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 g paluszków solonych
  • 3 jajka
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce paluszkowej?

  • Paluszki solone rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka.
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kotlety dopraw z obu stron ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kawałki kurczaka najpierw panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w rozdrobnionych paluszkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

poniedziałek, kwietnia 06, 2020

Ciastka z czekoladą i orzechami

Ciastka z czekoladą i orzechami

Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.

Ciastka z czekoladą i orzechami






Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:

  • 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?

  • Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  • Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
  • Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami

niedziela, kwietnia 05, 2020

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa




Babka kokosowa - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 mocno dojrzały banan

Babka kokosowa - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić babkę kokosową?

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. 
  • Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa

sobota, kwietnia 04, 2020

Racuchy budyniowe z jabłkami

Racuchy budyniowe z jabłkami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek, miękkie i pulchne racuszki z dodatkiem waniliowego proszku budyniowego i tartych jabłek. 

Racuchy budyniowe z jabłkami




Racuchy budyniowe z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem budyniowym. Dodaj jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy budyniowe z jabłkami

piątek, kwietnia 03, 2020

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z kabanosem

Roladki schabowe z boczkiem, marchewką i kabanosem są szybkie w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki schabowe z kabanosem




Roladki schabowe z kabanosem - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 6 łyżeczek dość ostrej musztardy
  • 2 marchewki
  • około 6 plastrów boczku wędzonego
  • około 6 kawałków kabanosa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka + bułka tarta + olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kabanosem?

  • Marchewki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w plasterki.
  • Mięso, oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa z jednej strony posmaruj musztardą.
  • Na każdym kotlecie ułóż plasterek boczku, kilka plasterków marchewki i kawałek kabanosa.
  • Każdy kawałek schabu ciasno zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z kabanosem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger