sobota, kwietnia 11, 2020

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Wilgotne, pyszne i znikające w mig muffinki z kakao, gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi. :)

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem


Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem - składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 70 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananem i kokosem?

  • Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i ekstrakt. Wymieszaj rózgą. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką.Ciasto równomiernie rozłóż do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

piątek, kwietnia 10, 2020

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami to pyszna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami




Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g serka śmietankowego (użyłam serka Twój Smak)
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane suszonymi pomidorami?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, serek śmietankowy, drobno pokrojone pomidory suszone, olej z pomidorów, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

czwartek, kwietnia 09, 2020

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Prosty i szybki przepis na pastę jajeczną z dodatkiem kiszonego ogórka. 

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem





Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem - składniki:

  • 5 jajek
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Jak zrobić pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem?

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  • Ogórki i szczypiorek drobno pokrój.
  • Do miseczki przełóż jajka, ogórki i szczypiorek, dodaj majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

środa, kwietnia 08, 2020

Babka na maślance z czekoladą

Babka na maślance z czekoladą

Pyszna i puszysta babka na maślance z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową.

Babka na maślance z czekoladą




Babka na maślance z czekoladą - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady

Babka na maślance z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić babkę na maślance z czekoladą?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, maślankę i olej.
  • Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą

wtorek, kwietnia 07, 2020

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

Kotlety drobiowe w paluszkach solonych to szybkie i banalnie proste w przygotowaniu danie, które doskonale smakuje.

Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej



Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 g paluszków solonych
  • 3 jajka
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce paluszkowej?

  • Paluszki solone rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka.
  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kotlety dopraw z obu stron ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kawałki kurczaka najpierw panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w rozdrobnionych paluszkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej
Kotlety drobiowe w panierce paluszkowej

poniedziałek, kwietnia 06, 2020

Ciastka z czekoladą i orzechami

Ciastka z czekoladą i orzechami

Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.

Ciastka z czekoladą i orzechami






Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:

  • 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?

  • Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  • Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
  • Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami

niedziela, kwietnia 05, 2020

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa




Babka kokosowa - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 mocno dojrzały banan

Babka kokosowa - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić babkę kokosową?

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. 
  • Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger