Wilgotne, pyszne i znikające w mig muffinki z kakao, gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi. :)
Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem - składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 banany
- 70 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananem i kokosem?
- Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i ekstrakt. Wymieszaj rózgą. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj.
- Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
- Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką.Ciasto równomiernie rozłóż do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!