Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.
Pieczony gulasz z karkówki - składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!