sobota, kwietnia 18, 2020

Roladki schabowe po wiejsku

Roladki schabowe po wiejsku

Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy. 

Roladki schabowe po wiejsku




Roladki schabowe po wiejsku - składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • 7-8 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
  • Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe po wiejsku
Roladki schabowe po wiejsku

piątek, kwietnia 17, 2020

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki. 

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
  • Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
  • Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

czwartek, kwietnia 16, 2020

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie. 

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką



Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?

  • Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
  • Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

środa, kwietnia 15, 2020

Placuszki budyniowo-serowe

Placuszki budyniowo-serowe

Pyszne, wspaniale pachnące, proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z mielonym twarogiem i proszkiem budyniowym.

Placuszki budyniowo-serowe



Placuszki budyniowo-serowe - składniki:

  • 200 g mielonego twarogu
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki budyniowo-serowe?

  • Do miski dodaj twaróg, budyń, jajka i cukier puder. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe

wtorek, kwietnia 14, 2020

Pieczony gulasz z karkówki

Pieczony gulasz z karkówki

Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.

Pieczony gulasz z karkówki



Pieczony gulasz z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki

poniedziałek, kwietnia 13, 2020

Bananowy przekładaniec

Bananowy przekładaniec

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.

Bananowy przekładaniec




Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka

Bananowy przekładaniec - składniki na krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
  • Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki. 
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec

niedziela, kwietnia 12, 2020

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego to roladki schabowe, w środku których znajduje się maślano-serowy farsz z dodatkiem czosnku. Roladki są soczyste i bardzo smaczne.

Kotlety Twardowskiego


Kotlety Twardowskiego - składniki:

  • 600 g schabu
  • 250 g żółtego sera
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety Twardowskiego?

  • Schab oczyść, pokrój na kawałki i cienko rozbij.
  • Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki i wymieszaj z miękkim masłem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkami. Powstały farsz podziel na 6 części.
  • Rozbite kotlety dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu.
  • Mięso z farszem złóż na pół, z obu stron zbij tłuczkiem brzegi.
  • Mięso w każdym kotlecie podwiń pod spód i uformuj w dłoniach roladki.
  • Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety Twardowskiego
Kotlety Twardowskiego
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger