Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy.
Roladki schabowe po wiejsku - składniki:
- 600-700 g schabu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 g wędzonej kiełbasy
- 3 małe ogórki kiszone
- 3-4 łyżeczki musztardy
- 7-8 plasterków żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia
Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?
- Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
- Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
- Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
- Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
- Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
- Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!