Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.
Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 200 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- krem czekoladowy
- dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików
Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
- Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy.
- Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
- Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!