Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.
Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 250 g masła orzechowego
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
- 100 g niesolonych orzechów ziemnych
- 100 g mlecznej czekolady
Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
- Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
- Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl