poniedziałek, kwietnia 27, 2020

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną

sobota, kwietnia 25, 2020

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami




Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki malinowe
  • 3 3/4 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 175 g ciastek Oreo

Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

piątek, kwietnia 24, 2020

Placuszki kakaowe na maślance

Placuszki kakaowe na maślance

Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.

Placuszki kakaowe na maślance





Placuszki kakaowe na maślance - składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?

  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe na maślance

czwartek, kwietnia 23, 2020

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.

Kotlety drobiowe po staropolsku



Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • około 6 łyżeczek majonezu
  • około 6 łyżeczek musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  • Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
  • Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Źródło przepis: przyslijprzepis.pl
Kotlety drobiowe po staropolsku

środa, kwietnia 22, 2020

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100 g mlecznej czekolady


Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!

Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym

poniedziałek, kwietnia 20, 2020

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka w cieście majonezowym.

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym





Piersi z kurczaka w cieście majonezowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony

Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście majonezowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z majonezem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do żółtek. Dodaj przesianą mąkę, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj pokrojone kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

niedziela, kwietnia 19, 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe




Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików


Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. 
  • Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
  • Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger