Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.
Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 czerwone papryki
- 1 długi ogórek
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- pół pęczka natki pietruszki
Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
- Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
- Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!