Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:
- 1 kilogram białej kapusty
- 800 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu mięsnego
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:
- 700 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 małe cebule
- 2 małe jajka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?
- Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
- Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
- Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
- Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!