środa, maja 06, 2020

Ciastka z kajmakiem i czekoladą

Ciastka z kajmakiem i czekoladą

Pyszne, kruche ciasteczka z masą kajmakową i posiekaną gorzką czekoladą. 

Ciastka z kajmakiem i czekoladą




Ciastka z kajmakiem i czekoladą - składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g masy kajmakowej
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciastka z kajmakiem i czekoladą?

  • Masło utrzyj z kajmakiem i cukrem na gładką masę. 
  • Dodaj mąkę, aromat waniliowy i krótko zmiksuj.
  • Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Ciastka z kajmakiem i czekoladą
Ciastka z kajmakiem i czekoladą
Ciastka z kajmakiem i czekoladą

niedziela, maja 03, 2020

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Klasyczna, prosta w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej cebuli i jabłka, która najlepiej smakuje w towarzystwie dań mięsnych.

Surówka z czerwonej kapusty




Surówka z czerwonej kapusty - składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • mała czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. 
  • Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jabłko starte na dużych oczkach tarki.
  • Do surówki dodaj sok z cytryny i cukier. Dopraw kapustę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.  Surówkę włóż do lodówki.
  • Kapusta najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą.
Smacznego!
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

sobota, maja 02, 2020

Ciasto Danio

Ciasto Danio

Pyszne, lekkie ciasto składające się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem serowo-śmietankowym. Całość dopełnia masa kajmakowa i wiórki kokosowe.

Ciasto Danio
Ciasto Danio




Ciasto Danio - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Danio - składniki na masę serową:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto Danio - pozostałe składniki:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto Danio?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany z cukrem pudrem. Do serka dodaj ubitą śmietanę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Masę przykryj drugim blatem, lekko go nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Danio
Ciasto Danio
Ciasto Danio

piątek, maja 01, 2020

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem żółtym to świetny pomysł na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem




Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 pomidory
  • 250 g żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe zapiekane z warzywami?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Mięso rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • W misce wymieszaj ze sobą: ostudzone pieczarki z cebulą, szynkę i pomidory pokrojone w kostkę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Farsz równomiernie rozłóż na usmażonych kotletach.
  • Blachę z kotletami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

czwartek, kwietnia 30, 2020

Placki z gruszkami

Placki z gruszkami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.

Placki z gruszkami
Placki z gruszkami




Placuszki z gruszkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 gruszki

Jak zrobić placuszki z gruszkami?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z gruszkami
Placki z gruszkami

środa, kwietnia 29, 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

wtorek, kwietnia 28, 2020

Zupa kapuściana z pulpecikami

Zupa kapuściana z pulpecikami

Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa kapuściana z pulpecikami


Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?

  • Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i  marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
  • Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Zupa kapuściana z pulpecikami
Zupa kapuściana z pulpecikami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger