
Pyszne, kruche ciasteczka z masą kajmakową i posiekaną gorzką czekoladą.
Ciastka z kajmakiem i czekoladą - składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 120 g masy kajmakowej
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciastka z kajmakiem i czekoladą?
- Masło utrzyj z kajmakiem i cukrem na gładką masę.
- Dodaj mąkę, aromat waniliowy i krótko zmiksuj.
- Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Źródło przepisu: mojewypieki.com