Ciasto 3 BIT na biszkopcie to pyszne, domowe ciasto składające się z biszkoptu, kremowej masy budyniowej, herbatników kajmaku i masy śmietankowej. Idealne na co dzień i na specjalne okazje.
Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (około 16 g)
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Ciasto 3 BIT - składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Ciasto 3 BIT - pozostałe składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej (400g)
- około 200 g herbatników
- garść płatków migdałowych
Jak zrobić ciasto 3 BIT na biszkopcie?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie krótko ją podgrzej, tylko do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy. Kolejno ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj na nich masę kajmakową. Ułóż kolejno warstwę herbatników. Wyłóż ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!