Kotlety drobiowe panierowane w płatkach migdałowych to kolejny pomysł, tuż obok kotletów drobiowych w panierce paluszkowej, płatkach owsianych czy pestkach dyni, na nieco inne przygotowanie kurczaka. :)
Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- około 150 g płatków migdałowych
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach migdałowych?
- Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Mięso odstaw na około 30 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i na końcu w płatkach migdałowych.
- Kotlety w płatkach migdałowych smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!