czwartek, maja 14, 2020

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne, wilgotne i ekspresowe w przygotowaniu muffinki z truskawkami i białą czekoladą. 

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą



Muffinki z truskawkami i białą czekoladą:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g pokrojonych truskawek


Jak zrobić muffinki z truskawkami i białą czekoladą?

  • Do miski wbij jajko, wlej mleko, olej i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodaj cukier i posiekaną białą czekoladę, wymieszaj. Dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj.
  • Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

wtorek, maja 12, 2020

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów. 

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 700 g białej kapusty
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • około 750 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
  • Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z białą kapustą
Gulasz drobiowy z białą kapustą

poniedziałek, maja 11, 2020

Kotlety schabowe po kowalsku

Kotlety schabowe po kowalsku

Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!

Kotlety schabowe po kowalsku




Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 cebule
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety po kowalsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe po kowalsku

niedziela, maja 10, 2020

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Z racji tego, że przepis na sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkowym spodzie z Nutellą bije prawdziwe rekordy popularności, postanowiłam przygotować podobne ciasto, tym razem jednak z malinami i dodatkiem białej czekolady w masie. To ciasto, któremu nie oprze się żaden łasuch. Jest przepyszne!

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na sucharkowym spodzie - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g Nutelli

Ciasto z malinami na sucharkach - składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z malinami i Nutellą - składniki na warstwę malinową:

  • 2 galaretki o smaku malinowym lub owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych


Jak zrobić ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sucharkowy spód. Sucharki zmiksuj w blenderze na pył. Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę z białą czekoladą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do rozpuszczonej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj i dodaj do ubitej śmietanki z mascarpone. Krótko zmiksuj. Na samym końcu, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Masę wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do galaretki maliny i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich rozmrażać przed dodaniem do galaretki, ale musisz uważać, bo galaretka momentalnie tężeje.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylej na masę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

sobota, maja 09, 2020

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

Kotlety drobiowe panierowane w płatkach migdałowych to kolejny pomysł, tuż obok kotletów drobiowych w panierce paluszkowej, płatkach owsianych czy pestkach dyni, na nieco inne przygotowanie kurczaka. :)

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych



Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • około 150 g płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach migdałowych?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Mięso odstaw na około 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i na końcu w płatkach migdałowych.
  • Kotlety w płatkach migdałowych smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

piątek, maja 08, 2020

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z dodatkiem sera żółtego to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym





Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g tortellini (użyłam z serem)
  • 400 g szynki konserwowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę z tortellini w sosie pomidorowym?

  • Tortellini ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmaż szynkę na złoty kolor. Odłóż na bok.
  • Na patelni po smażeniu szynki ponownie rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory krojone w puszce i smaż przez kilka minut, do czasu częściowego zredukowania sosu. Dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano i szczyptę cukru. Wymieszaj. Dodaj przesmażoną wcześniej szynkę i ugotowane tortellini, wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Wyłóż połowę sosu z tortellini, następnie połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, kolejno pozostałą cześć sosu i pozostałą część startego sera.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

czwartek, maja 07, 2020

Ciasto 3 BIT na biszkopcie

Ciasto 3 BIT na biszkopcie

Ciasto 3 BIT na biszkopcie to pyszne, domowe ciasto składające się z biszkoptu, kremowej masy budyniowej, herbatników kajmaku i masy śmietankowej. Idealne na co dzień i na specjalne okazje.

Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie



Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto 3 Bit na biszkopcie - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto 3 BIT - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto 3 BIT - pozostałe składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g)
  • około 200 g herbatników
  • garść płatków migdałowych


Jak zrobić ciasto 3 BIT na biszkopcie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.  Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie krótko ją podgrzej, tylko do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy. Kolejno ułóż warstwę herbatników i rozsmaruj na nich masę kajmakową. Ułóż kolejno warstwę herbatników. Wyłóż ubitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Ciasto 3 BIT na biszkopcie
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger