niedziela, maja 17, 2020

Placuszki kakaowe z bananem

Placuszki kakaowe z bananem

Kakaowe placuszki słodzone bananem to pomysł na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie.

Placuszki kakaowe z bananem



Placuszki kakaowe z bananem - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 dojrzały banan
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe z bananem?

  • Do miski dodaj mąkę, kakao, jajko i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Banana rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe z bananem
Placuszki kakaowe z bananem

czwartek, maja 14, 2020

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne, wilgotne i ekspresowe w przygotowaniu muffinki z truskawkami i białą czekoladą. 

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą



Muffinki z truskawkami i białą czekoladą:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g pokrojonych truskawek


Jak zrobić muffinki z truskawkami i białą czekoladą?

  • Do miski wbij jajko, wlej mleko, olej i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodaj cukier i posiekaną białą czekoladę, wymieszaj. Dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj.
  • Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

wtorek, maja 12, 2020

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów. 

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 700 g białej kapusty
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • około 750 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
  • Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z białą kapustą
Gulasz drobiowy z białą kapustą

poniedziałek, maja 11, 2020

Kotlety schabowe po kowalsku

Kotlety schabowe po kowalsku

Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!

Kotlety schabowe po kowalsku




Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 cebule
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety po kowalsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe po kowalsku

niedziela, maja 10, 2020

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Z racji tego, że przepis na sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkowym spodzie z Nutellą bije prawdziwe rekordy popularności, postanowiłam przygotować podobne ciasto, tym razem jednak z malinami i dodatkiem białej czekolady w masie. To ciasto, któremu nie oprze się żaden łasuch. Jest przepyszne!

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na sucharkowym spodzie - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g Nutelli

Ciasto z malinami na sucharkach - składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z malinami i Nutellą - składniki na warstwę malinową:

  • 2 galaretki o smaku malinowym lub owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych


Jak zrobić ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sucharkowy spód. Sucharki zmiksuj w blenderze na pył. Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę z białą czekoladą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do rozpuszczonej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj i dodaj do ubitej śmietanki z mascarpone. Krótko zmiksuj. Na samym końcu, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Masę wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do galaretki maliny i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich rozmrażać przed dodaniem do galaretki, ale musisz uważać, bo galaretka momentalnie tężeje.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylej na masę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

sobota, maja 09, 2020

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

Kotlety drobiowe panierowane w płatkach migdałowych to kolejny pomysł, tuż obok kotletów drobiowych w panierce paluszkowej, płatkach owsianych czy pestkach dyni, na nieco inne przygotowanie kurczaka. :)

Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych



Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • około 150 g płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach migdałowych?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Mięso odstaw na około 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i na końcu w płatkach migdałowych.
  • Kotlety w płatkach migdałowych smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach migdałowych

piątek, maja 08, 2020

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z dodatkiem sera żółtego to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym





Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g tortellini (użyłam z serem)
  • 400 g szynki konserwowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę z tortellini w sosie pomidorowym?

  • Tortellini ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmaż szynkę na złoty kolor. Odłóż na bok.
  • Na patelni po smażeniu szynki ponownie rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory krojone w puszce i smaż przez kilka minut, do czasu częściowego zredukowania sosu. Dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano i szczyptę cukru. Wymieszaj. Dodaj przesmażoną wcześniej szynkę i ugotowane tortellini, wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Wyłóż połowę sosu z tortellini, następnie połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, kolejno pozostałą cześć sosu i pozostałą część startego sera.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger