Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.
Kruche ciasteczka owsiane - składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane?
- Do miski dodaj miękkie masło i biały cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i jajko, zmiksuj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki).
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!