Roladki z kurczaka z dodatkiem brokuła, pieczarek i ogórka konserwowego to pyszny pomysł na szybki obiad.
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
- 4-5 różyczek brokuła
- 250 g pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jajka
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami?
- Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
- Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paski.
- Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż. Kotlety lekko rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
- Na każdym kawałku mięsa układaj porcję pieczarek, różyczkę brokuła i kilka pasków ogórka. Mięso ciasno zwijaj w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
- Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!