poniedziałek, maja 25, 2020

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki z kurczaka z dodatkiem brokuła, pieczarek i ogórka konserwowego to pyszny pomysł na szybki obiad.

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami



Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami?

  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
  • Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paski.
  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż. Kotlety lekko rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  • Na każdym kawałku mięsa układaj porcję pieczarek, różyczkę brokuła i kilka pasków ogórka. Mięso ciasno zwijaj w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

niedziela, maja 24, 2020

Ciasto Marcello

Ciasto Marcello

Mocno czekoladowe, dość ciężkie, choć bardzo pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, warstwy wiśniowej, kremu czekoladowego, naponczowanych biszkoptów i kremu śmietankowego. Niebo w gębie!

Ciasto Marcello




Ciasto Marcello - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Marcello - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto Marcello - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • niecała 1/4 szklanki wody

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto Marcello?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy, kolejno krem czekoladowy. 
  • Przygotuj poncz. Połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Biszkopty podłużne na chwilę zamocz w ponczu, po czym układaj je na kremie czekoladowym. Lekko dociśnij. Na biszkopty wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Marcello
Ciasto Marcello

Źródło przepisu: ilovebake.pl

sobota, maja 23, 2020

Placki jabłkowo-bananowe

Placki jabłkowo-bananowe

Puszyste i aromatyczne placki na maślance z dodatkiem jabłka i banana.

Placki jabłkowo-bananowe



Placuszki jabłkowo-bananowe - składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 banan

Jak zrobić placki jabłkowo-bananowe?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj mąkę i maślankę.
  • Dodaj proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i banana.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki jabłkowo-bananowe
Placki jabłkowo-bananowe

piątek, maja 22, 2020

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Wyrazista w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka, czosnku i przyprawy tzatziki.

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (około 800 g)
  • 1,5 ogórka szklarniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa tzatziki

Jak zrobić czosnkową surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój, ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miski przełóż kapustę, ogórka i ząbki czosnku. Dodaj jogurt, majonez, przyprawę tzatziki, sól i pieprz. Wymieszaj. 
Smacznego!
Czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej

czwartek, maja 21, 2020

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką

Kolorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem, żółtą i czerwoną papryką oraz kukurydzą. 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką




Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 brokuł
  • 250 g sera żółtego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułem i papryką?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 10 minut.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Śmietankę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką.
  • Makaron włóż do naczynia do zapiekania. Wlej śmietankę, dodaj połowę sera i wymieszaj. Kolejno wyłóż podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę odsączoną z zalewy, papryki pokrojone w kostkę i różyczki brokuła. Całość posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i papryką

wtorek, maja 19, 2020

Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.

Kruche ciasteczka owsiane



Kruche ciasteczka owsiane - składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane?

  • Do miski dodaj miękkie masło i biały cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i jajko, zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego,  spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki).
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kruche ciasteczka owsiane
Kruche ciasteczka owsiane

poniedziałek, maja 18, 2020

Zupa pomidorowa z pulpecikami

Zupa pomidorowa z pulpecikami

Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa pomidorowa z pulpecikami drobiowymi, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa pomidorowa z pulpecikami


Zupa pomidorowa z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zupa pomidorowa z pulpecikami - składniki na pulpeciki:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę pomidorową z pulpecikami?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i marchewki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 5 minut, często mieszając. 
  • Po upływie powyższego czasu wlej do garnka bulion, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut. Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Pomidory z puszki zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj do zupy. Dodaj też koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Do śmietanki dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • W razie potrzeby dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Smacznego!
Zupa pomidorowa z pulpecikami
Zupa pomidorowa z pulpecikami
Zupa pomidorowa z pulpecikami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger