Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.
Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 120 g masła
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek kaszy manny
- 100 g rodzynków
- 100 g słupków migdałowych
Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:
- 1 1/3 szklanki mleka
- 30 g masła
- 2 żółtka
- 3,5 łyżki kaszy manny
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
Pozostałe składniki:
- około 300 g herbatników
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?
- Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
- Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
- Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!