Miękkie, puszyste, ekspresowe w przygotowaniu i szybko znikające rogaliki serowe z lukrem. :)
Rogaliki serowe - składniki:
- 2 2/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego (około 8 g)
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Rogaliki serowe - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić rogaliki serowe?
- Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Z wykrojonych trójkątów formuj rogaliki, zwijając od podstawy.
- Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
- Ostudzone rogaliki polukruj i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym i rogaliki krucho-drożdżowe.