czwartek, czerwca 04, 2020

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Miękkie, puszyste, ekspresowe w przygotowaniu i szybko znikające rogaliki serowe z lukrem. :)

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe



Rogaliki serowe - składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (około 8 g)
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rogaliki serowe - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić rogaliki serowe?

  • Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Z wykrojonych trójkątów formuj rogaliki, zwijając od podstawy.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzone rogaliki polukruj i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe
Rogaliki serowe

wtorek, czerwca 02, 2020

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką, soczewicą, marchewką i pomidorami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie obiadowe.

Schab duszony z papryką i soczewicą



Schab duszony z papryką i soczewicą - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 2 cebule
  • 3 niewielkie marchewki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia 

Jak zrobić schab duszony z papryką i soczewicą?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso.
  • Schab przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej bulionem w takiej ilości, by mięso było całkowicie przykryte. Duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj do mięsa. Dodaj również marchewki starte na dużych oczkach tarki. Mięso duś na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 40 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj również pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Schab dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj.
  • Całość duś jeszcze przez około 15 minut - do miękkości soczewicy.
Smacznego!
Schab duszony z papryką i soczewicą
Schab duszony z papryką i soczewicą

niedziela, maja 31, 2020

Ciasto grysikowe z truskawkami

Ciasto grysikowe z truskawkami

Pyszne, kremowe, lekkie ciasto bez pieczenia składające się z trzech wyśmienitych warstw: grysikowej z Nutellą, truskawkowej i jogurtowo-śmietankowej. Polecam! Ciasto smakuje doskonale. :)

Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami



Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę grysikową:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g Nutelli
  • 100 g kaszy manny

Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę truskawkową:

  • 600 g truskawek
  • 450 ml wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 110 g mąki ziemniaczanej

Ciasto z kaszą manną i Nutellą - składniki na masę jogurtowo-śmietankową:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto grysikowe z truskawkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj masę grysikową. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i Nutellą. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Całość odstaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 100 ml wody. Mus truskawkowy zagotuj z 350 ml wody i cukrem. Dodaj rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę truskawkową wyłóż na herbatniki i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę jogurtowo-śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę jogurtowo-śmietankową wyłóż na ostudzoną masę truskawkową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!
Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami

piątek, maja 29, 2020

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym





Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wrzącego mleka

Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?

  • Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
  • Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
  • Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym

czwartek, maja 28, 2020

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych smakują naprawdę doskonale! Polecam Ci również mój przepis na kotlety drobiowe w panierce paluszkowej i kotlety w płatkach i orzechach.
Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych





Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • mąka
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawę złocista skórka)
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw przyprawą do kurczaka.
  • Orzeszki ziemne rozdrobnij w blenderze.
  • Kawałki mięsa panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconych jajkach, a na końcu w orzeszkach ziemnych.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych


środa, maja 27, 2020

Przekładaniec z kaszy manny

Przekładaniec z kaszy manny

Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.

Przekładaniec z kaszy manny




Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 100 g rodzynków
  • 100 g słupków migdałowych

Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników


Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?

  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
  • Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny


wtorek, maja 26, 2020

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym, które uwielbiane są przez dzieci, choć nie tylko. Polecam Ci również mój sprawdzony przepis na pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym i pulpety pieczone na ryżu.

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym




Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony


Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek


Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Pół szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, a następnie zmiel. Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzony ryż, marchewkę, sól, pieprz, słodką papryką, majeranek i czosnek suszony. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Do gotującego się sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka.
  • Pulpety zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. 
Smacznego!
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger