sobota, czerwca 06, 2020

Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym

Delikatny, soczysty i aromatyczny schab w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Schab w sosie koperkowym



Schab w sosie koperkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić schab w sosie koperkowym?\

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kawałki mięsa przesmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 45 minut.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym

piątek, czerwca 05, 2020

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Smaczna i łatwa w przygotowaniu surówka z młodej kapusty z marchewką, koperkiem i sosem jogurtowym. 

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym




Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól i pieprz


Surówka z młodej kapusty - składniki na sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym?

  • Do miski dodaj pokrojoną kapustę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki i posiekany koperek.
  • Przygotuj sos jogurtowy. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj.
  • Gotowy sos dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na kolorową surówkę z kapusty pekińskiej i surówkę Colesław.
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

piątek, czerwca 05, 2020

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

Pyszne i odchudzone nuggetsy z kurczaka marynowane w maślance i pieczone w płatkach owsianych błyskawicznych.

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych





Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 szklanka maślanki
  • około 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej 

Jak zrobić pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Zalej maślanką i wymieszaj. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu obtocz kawałki kurczaka w płatkach owsianych.
  • Kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

czwartek, czerwca 04, 2020

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Miękkie, puszyste, ekspresowe w przygotowaniu i szybko znikające rogaliki serowe z lukrem. :)

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe



Rogaliki serowe - składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (około 8 g)
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rogaliki serowe - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić rogaliki serowe?

  • Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Z wykrojonych trójkątów formuj rogaliki, zwijając od podstawy.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzone rogaliki polukruj i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe
Rogaliki serowe

wtorek, czerwca 02, 2020

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką, soczewicą, marchewką i pomidorami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie obiadowe.

Schab duszony z papryką i soczewicą



Schab duszony z papryką i soczewicą - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 2 cebule
  • 3 niewielkie marchewki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia 

Jak zrobić schab duszony z papryką i soczewicą?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso.
  • Schab przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej bulionem w takiej ilości, by mięso było całkowicie przykryte. Duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj do mięsa. Dodaj również marchewki starte na dużych oczkach tarki. Mięso duś na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 40 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj również pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Schab dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj.
  • Całość duś jeszcze przez około 15 minut - do miękkości soczewicy.
Smacznego!
Schab duszony z papryką i soczewicą
Schab duszony z papryką i soczewicą

niedziela, maja 31, 2020

Ciasto grysikowe z truskawkami

Ciasto grysikowe z truskawkami

Pyszne, kremowe, lekkie ciasto bez pieczenia składające się z trzech wyśmienitych warstw: grysikowej z Nutellą, truskawkowej i jogurtowo-śmietankowej. Polecam! Ciasto smakuje doskonale. :)

Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami



Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę grysikową:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g Nutelli
  • 100 g kaszy manny

Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę truskawkową:

  • 600 g truskawek
  • 450 ml wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 110 g mąki ziemniaczanej

Ciasto z kaszą manną i Nutellą - składniki na masę jogurtowo-śmietankową:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto grysikowe z truskawkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj masę grysikową. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i Nutellą. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Całość odstaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 100 ml wody. Mus truskawkowy zagotuj z 350 ml wody i cukrem. Dodaj rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę truskawkową wyłóż na herbatniki i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę jogurtowo-śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę jogurtowo-śmietankową wyłóż na ostudzoną masę truskawkową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!
Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami

piątek, maja 29, 2020

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym





Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wrzącego mleka

Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?

  • Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
  • Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
  • Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger