Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek, pomidorów i sera żółtego.
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym?
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
- Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 15 minut.
- Na patelnię dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 7 minut.
- Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier. Całość dopraw bazylią, oregano i majerankiem, a w razie potrzeby także solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
- Do sosu dodaj ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż połowę masy, kolejno połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, następnie pozostałą część masy i na końcu pozostałą część startego sera żółtego.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!