Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem to świetny pomysł na przemycenie w diecie tego wartościowego, choć niezbyt lubianego warzywa. Jestem przekonana, że szpinak w tej wersji przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. :)
Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem - składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem?
- Na kilka godzin przed przyrządzaniem kotletów wyjmij z zamrażalnika szpinak, by się rozmroził.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Wrzuć rozmrożony szpinak i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
- Filety z kurczaka oczyść, osusz i drobno pokrój. Wrzuć do miski.
- Białka oddziel od żółtek. Do miski dorzuć żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w mięsną masę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus i drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką.