Pyszne i puszyste, proste w przygotowaniu placuszki z posiekaną czekoladą. Idealne na śniadanie lub przekąskę!
Placuszki z czekoladą - składniki:
- 3 małe jajka
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 1/3 szklanki mleka
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Jak zrobić placuszki z czekoladą?
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko i rozpuszczone masło, zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól, krótko zmiksuj.
- Dodaj drobno posiekaną czekoladą, wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placuszki budyniowo-serowe.