Szybka i prosta do zrobienia zupa brokułowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, przygotowana na bazie bulionu warzywnego.
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - składniki:
- 3 łyżki masła klarowanego
- biała część pora
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz
Jak zrobić zupę brokułową z kaszą jęczmienną?
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w półplasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika, często mieszając, przez około 5 minut.
- Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, brokuła podzielonego na różyczki i kaszę jęczmienną. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości warzyw i ugotowania się kaszy. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!