Puszysty i lekki jak ptasie mleczko, sernik z truskawkami i gorzką czekoladą, oblany polewą czekoladową. Pycha!
Sernik straciatella z truskawkami - składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
Sernik straciatella z truskawkami - składniki na masę serową:
- 4 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki wody
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 125 g mascarpone
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 75 gorzkiej czekolady
- 300 g truskawek
Sernik z truskawkami - składniki na polewę czekoladową:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić sernik straciatella z truskawkami?
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Wciąż miksując, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg. Dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj drobno posiekaną czekoladę i pokrojone na ćwiartki truskawki. Wymieszaj łyżką.
- Masę serową wylej na spód. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki - do lekkiego stężenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Przygotowaną polewą polej wierzch sernika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!