Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 3 małe marchewki
- 2 łyżki miodu
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?
- Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
- W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
- Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
- Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
- Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.