Pyszny, kremowy sernik z czterech składników? To możliwe! Właśnie tyle składników potrzeba, by przygotować wyjątkowy w smaku sernik z mlekiem skondensowanym. W połączeniu z herbatnikowym spodem i polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.
Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 6 jajek
- 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (proszek: 2x40 g)
Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na polewę:
- 3 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść wiórków kokosowych
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Dokładnie zmiksuj.
- Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Przygotowaną polewą polej wierzch ostudzonego sernika. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.
Smacznego!