niedziela, lipca 19, 2020

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Pyszne, kruche ciasto z budyniem, truskawkami i pianką bezową, którego nie może zabraknąć w moim domu w sezonie truskawkowym. Wbrew pozorom, ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniowe śmietankowego (proszek: łącznie 100 g)
  • 5 łyżek cukru

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy (proszek)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i truskawkami?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i śmietanę. Z powstałych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2-3 godziny. Ciasto powinno być mocno zmrożone.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Ciastem dokładnie wylep dno formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i ułóż na podpieczonym i ostudzonym spodzie.
  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadź proszki budyniowe. Mieszankę budyniową wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń od razu wyłóż na truskawki. Wyrównaj.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do czasu jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Piankę wyłóż na budyń. 
  • Na piankę zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!

piątek, lipca 17, 2020

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Przepis na pyszne i puszyste placki przygotowane na bazie serka homogenizowanego waniliowego, z dodatkiem tartych jabłek.

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić placki z jabłkami na serkach waniliowych?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka i dodaj serek homogenizowany waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placki z gruszkami.
Placki z jabłkami na serkach waniliowych
Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

czwartek, lipca 16, 2020

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Zapiekana biała kiełbasa z cebulą, piwem, musztardą francuską i miodem to pyszny pomysł na pożywną i szybką w przygotowaniu kolację.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą,musztardą i piwem - składniki:

  • 10 kawałków białej kiełbasy parzonej
  • 4 cebule
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • przyprawy: sól, słodka papryka, chili
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić białą kiełbasę z cebulą, musztardą i piwem?

  • Obrane i pokrojone w półplasterki cebule zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Dopraw solą, słodką papryką i chili.
  • Cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułóż kawałki kiełbasy. Wlej piwo.
  • Miód wymieszaj z musztardą. Powstałą mieszanką posmaruj wierzch kiełbas.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. W trakcie pieczenia, mniej więcej co 10-15 minut, polewaj kiełbaski powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Smacznego!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

środa, lipca 15, 2020

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Pyszny, kremowy sernik z czterech składników? To możliwe! Właśnie tyle składników potrzeba, by przygotować wyjątkowy w smaku sernik z mlekiem skondensowanym. W połączeniu z herbatnikowym spodem i polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (proszek: 2x40 g)

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na polewę:

  • 3 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść wiórków kokosowych


Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Dokładnie zmiksuj.
  • Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotowaną polewą polej wierzch ostudzonego sernika. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na sernik z mlekiem w proszku i sernik waniliowo-czekoladowy.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

wtorek, lipca 14, 2020

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Smakowita surówka z białej kapusty, której sekretnym składnikiem jest zalewa przygotowywana na bazie wody mineralnej gazowanej. Dzięki temu surówkę można przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Prosto i pysznie. :)
Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka na wodzie mineralnej - składniki:

  • 2 kg kapusty poszatkowanej
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej - składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli 


Jak zrobić surówkę na wodzie mineralnej?

  • Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i drobno pokrojoną cebulę.
  • Składniki zalewy połącz ze sobą. Wlej do kapusty i dokładnie wymieszaj. Kapustę z zalewą odstaw na około 2-3 godziny. W tym czasie kilka razy przemieszaj surówkę.
  • Surówkę możesz przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. 
Smacznego!

poniedziałek, lipca 13, 2020

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem. 
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 małe marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?

  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
  • W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
  • Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

niedziela, lipca 12, 2020

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Ekspresowa, prosta w przygotowaniu i chrupiąca sałatka z kurczakiem, grzankami i pysznym, miodowo-musztardowym sosem. 
Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 g)
  • 2 kromki chleba
  • 1 mały ogórek
  • 2 małe pomidory
  • 3 garście mixu sałat
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej, masło klarowane

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki na sos miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i grzankami?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostką. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmaż kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Kromki chleba pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i podpiecz chleb.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a pomidory w kostkę.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż kolejno: sałatkę, usmażonego kurczaka, ogórka i pomidory.
  • Sałatkę polej sosem. Na wierzchu ułóż grzanki.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger