Ekspresowe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne muffinki kakaowe na maślance z dodatkiem płatków owsianych i mlecznej czekolady.
Muffinki owsiane z czekoladą - składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 400 g maślanki
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 małe jajka
- 1 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady
Muffinki owsiane z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić muffinki owsiane z czekoladą?
- Płatki owsiane zalej maślanką i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
- Po upływie powyższego czasu do płatków z maślanką wbij jajka i dodaj masło.
- W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj połączone ze sobą płatki owsiane, maślankę, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
- Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki, mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 23 minuty.
- Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone muffinki polej polewą.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na muffinki z truskawkami i białą czekoladą oraz muffinki czekoladowe z bananem i kokosem.