Już kilka prostych i łatwo dostępnych składników wystarczy, by przygotować wyjątkowo pyszny obiad, bo właśnie tak smakują roladki schabowe z żółtym serem, papryką i ogórkiem konserwowym, duszone w sosie chrzanowym.
Roladki schabowe w sosie chrzanowym - składniki:
- 600 g schabu
- 1 mała czerwona papryka
- 6 plasterków sera żółtego
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżeczki chrzanu
- 200 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki schabowe w sosie chrzanowym?
- Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój w paski, a ogórki przekrój wzdłuż na połowę.
- Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek żółtego sera, kilka pasków papryki i połowę ogórka konserwowego. Kotlety zwiń ściśle w roladkę.
- Tak przygotowanie roladki obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
- Do 1,5 szklanki wody dodaj 3 łyżeczki chrzanu. Wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Roladki przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa.
- Roladki zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj.
- W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym oraz roladki schabowe w sosie ogórkowo-marchewkowym.