wtorek, lipca 28, 2020

Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie

Bardzo smaczne, puszyste i delikatne placuszki na kwaśnej śmietanie.
Puszyste placki na śmietanie

Racuchy na śmietanie - składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj śmietanę, zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki z jabłkami na serkach waniliowych oraz placuszki z czekoladą.
Puszyste placki na śmietanie
Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie



niedziela, lipca 26, 2020

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Wspaniale pachnące, przepyszne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, które są ekspresowe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę - zbyt szybko znikają z talerza. Polecam! :)
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami - składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 200 g masła 
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia



Jak zrobić ciasteczka serowe z jabłkami?

  • Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i cukier waniliowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
  • Z ciasta wykrój szklanką kółka. Na każde kółko ułóż kawałek jabłka, złóż na pół i sklej ciasto w rogach.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również mój przepis na serowe ciasteczka z cukrem oraz kruche rogaliki z marmoladą.
Ciasteczka serowe z jabłkami
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

piątek, lipca 24, 2020

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i rodzynków, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Doskonałe na drugie śniadanie, rowerową wycieczkę za miasto czy piknik. :)
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi - składniki:

  • 130 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rodzynków
  • 100 g płatków kukurydzianych

Jak zrobić ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajka i aromat. Dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, krótko zmiksuj.
  • Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj łyżką.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka, przesyp do miseczki.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto, obtaczaj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, formuj okrągłe ciastka.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!

czwartek, lipca 23, 2020

Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe

Połączenie kurczaka z burakiem? Czemu nie! Połączenie to, choć dość nietypowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. Sama podchodziłam do pomysłu przygotowania kotletów siekanych z kurczakiem i burakiem dość sceptycznie, jednak po przyrządzeniu i posmakowaniu, zdecydowanie polecam. Zdrowo i pysznie!
Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g buraków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z burakiem?

  • W pierwszej kolejności upiecz buraki. Warzywa dokładnie umyj i jeśli są duże przekrój na połowę. Przygotowane buraki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni Celsjusza i od razu włóż naczynie z burakami. Buraki piecz przez około 50 minut (konkretny czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków i szczelności naczynia). Po upieczeniu zdejmij pokrywkę i odstaw buraki do ostudzenia.
  • Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie wymieszaj.
  • Do miski dodaj jajka i mąkę, całość dobrze wymieszaj.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj również odciśnięte z nadmiaru soku, starte buraki. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!



wtorek, lipca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Już kilka prostych i łatwo dostępnych składników wystarczy, by przygotować wyjątkowo pyszny obiad, bo właśnie tak smakują roladki schabowe z żółtym serem, papryką i ogórkiem konserwowym, duszone w sosie chrzanowym.
Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe w sosie chrzanowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Paprykę pokrój w paski, a ogórki przekrój wzdłuż na połowę.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek żółtego sera, kilka pasków papryki i połowę ogórka konserwowego. Kotlety zwiń ściśle w roladkę.
  • Tak przygotowanie roladki obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do 1,5 szklanki wody dodaj 3 łyżeczki chrzanu. Wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Roladki przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa.
  • Roladki zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. 
  • W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Smacznego!

poniedziałek, lipca 20, 2020

Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne muffinki kakaowe na maślance z dodatkiem płatków owsianych i mlecznej czekolady.
Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 400 g maślanki
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić muffinki owsiane z czekoladą?

  • Płatki owsiane zalej maślanką i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
  • Po upływie powyższego czasu do płatków z maślanką wbij jajka i dodaj masło.
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj połączone ze sobą płatki owsiane, maślankę, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki, mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 23 minuty.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone muffinki polej polewą.
Smacznego!



niedziela, lipca 19, 2020

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Pyszne, kruche ciasto z budyniem, truskawkami i pianką bezową, którego nie może zabraknąć w moim domu w sezonie truskawkowym. Wbrew pozorom, ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 25 g masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 2,5 paczki budyniowe śmietankowego (proszek: łącznie 100 g)
  • 5 łyżek cukru

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy (proszek)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i truskawkami?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i śmietanę. Z powstałych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 2-3 godziny. Ciasto powinno być mocno zmrożone.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Ciastem dokładnie wylep dno formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i ułóż na podpieczonym i ostudzonym spodzie.
  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadź proszki budyniowe. Mieszankę budyniową wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń od razu wyłóż na truskawki. Wyrównaj.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do czasu jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Piankę wyłóż na budyń. 
  • Na piankę zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger