Smakowita, bogata w różnorodne składniki sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, czerwoną fasolą, ogórkami konserwowymi, jajkami i porem.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 1 mała kapusta pekińska (około 800-1000 g)
- 5 ogórków konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- biała część pora
- 1 puszka czerwonej fasoli
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista
- dodatkowo: olej do smażenia
Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki na sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą?
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostką, dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą złocistą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka. Pozostaw do ostudzenia.
- Kapustę umyj i drobno pokrój.
- Pora pokrój w cienkie półplasterki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
- Ogórki konserwowe i jajka pokrój w kostkę.
- Do miski wrzuć kapustę, kurczaka, ogórki, jajka, pora i fasolę odsączoną z zalewy.
- W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
- Sos wlej do sałatki, dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również moje przepisy na: