Smakowita, pożywna i doskonale prezentująca się na stole sałatka warstwową z makaronem, szynką, porem, jajkami, kukurydzą i żółtym serem.
Sałatka warstwowa z szynką i makaronem - składniki:
- 250 g drobnego makaronu
- 4 jajka
- biała część pora
- 200 g szynki konserwowej
- 100 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220-250 g)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę warstwową z makaronem i szynką?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
- Pora umyj i pokrój w półplasterki.
- Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
- W dużej misce ułóż składniki w następującej kolejności: makaron, część sosu, por, kukurydza, część sosu, szynka, jajka, część sosu, ser.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: