Szybka i prosta w przygotowaniu zupa brokułowa z marchewką i porem, z dodatkiem śmietankowego serka topionego. W sam raz na letni obiad. :)
Zupa serowo-brokułowa - składniki:
- 1 brokuł
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora (dosyć mała)
- 600 g ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200 g serka topionego śmietankowego
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: 2 łyżki masła
Jak zrobić zupę serowo-brokułową?
- Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.
- Marchewki i pietruszkę obierz. Marchewki pokrój w półplasterki, a pietruszkę w drobną kostkę.
- Pora oczyść i pokrój w półplasterki.
- W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć marchewki, pietruszkę i pora. Warzywa smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
- Do warzyw wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut.
- Po upływie powyższego czasu, do garnka dodaj różyczki brokuła, gotuj przez 5 minut.
- Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia, zalej dwoma chochlami gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
- Zupę solą i pieprzem.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: