Pyszna, łatwa w przygotowaniu i delikatna w smaku zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem i warzywami.
Zupa neapolitańska - składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 litry wody
- biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- 3 x 100 g serka topionego (użyłam goudę, ementaler i maasdamer)
- 100 g sera żółtego
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu
Jak zrobić zupę neapolitańską?
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte ćwiartki, obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz moc palnika. Bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
- Po upływie powyższego czasu, przy pomocy cedzaka lub sitka wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- W międzyczasie umyj pora, pokrój w plasterki i zeszklij na maśle.
- Mięso obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do bulionu wraz z marchewką i pietruszką pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj przesmażonego pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
- Do wysokiego naczynia wrzuć serki topione i żółty ser. Zalej dwoma chochlami gorącego bulionu, zmiksuj blenderem i przelej do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze zupę na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
- Zupę neapolitańską podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: