Polonezy to pyszne roladki schabowe faszerowane nadzieniem cebulowo-pieczarkowym doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. To pyszne urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Polecam!
Polonezy schabowe - składniki:
- 600 g schabu
- 400 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- mąką do obtoczenia
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić polonezy schabowe?
- Schab oczyść, pokrój na kotlety i cienko rozbij. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
- Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki i smaż przez około 6-8 minut, do czasu odparowania wody. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Farsz równomiernie rozłóż na rozbitych kotletach. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
- Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: