Pyszna, szybka w przygotowania, kolorowa sałatka ryżowa z jajkiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą, z dodatkiem wyrazistego w smaku sosem jogurtowym z musztardą i czosnkiem.
Szybka sałatka ryżowa - składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 długiego ogórka
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić szybką sałatkę ryżową?
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Obrane jajka, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Do miski wrzuć ryż, dodaj jajka, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
- Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Smacznego!
Polecam Ci również przepis na: