środa, sierpnia 12, 2020

Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej

Pyszne, pikantne i lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.
Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 300 g pikantnego ketchupu

Dodatkowo do każdego słoika (użyłam słoików o pojemności 800 ml):

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 małe liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?

  • Ogórki dokładnie umyj i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól i ketchup. Wymieszaj i zagotuj.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włóż przyprawy: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Ogórki zalej ciepłą zalewą. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

wtorek, sierpnia 11, 2020

Szybka sałatka ryżowa

Szybka sałatka ryżowa

Pyszna, szybka w przygotowania, kolorowa sałatka ryżowa z jajkiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą, z dodatkiem wyrazistego w smaku sosem jogurtowym z musztardą i czosnkiem.
Szybka sałatka ryżowa



Szybka sałatka ryżowa - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 długiego ogórka
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić szybką sałatkę ryżową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obrane jajka, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski wrzuć ryż, dodaj jajka, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

poniedziałek, sierpnia 10, 2020

Chrupiące bułki pszenne

Chrupiące bułki pszenne

Proste w przygotowaniu, miękkie bułki pszenne z chrupiącą skórką, które doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Chrupiące bułki pszenne





Chrupiące bułki pszenne - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Chrupiące bułki pszenne - składniki na glanc:

  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody


Jak zrobić chrupiące bułki pszenne?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób wgłębienie i wlej rozmieszane drożdże. Miskę z mąką i drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu do mąki z rozczynem dodaj wodę, olej i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj glanc. Do rondelka wlej wodę, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Postaw na kuchence i podgrzewaj do czasu uzyskania mieszanki o konsystencji kisielu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj glancem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego! 

Polecam Ci również mój przepis na:

niedziela, sierpnia 09, 2020

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe

Polonezy to pyszne roladki schabowe faszerowane nadzieniem cebulowo-pieczarkowym doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. To pyszne urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Polecam!
Polonezy schabowe

Polonezy schabowe - składniki:

  • 600 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąką do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić polonezy schabowe?

  • Schab oczyść, pokrój na kotlety i cienko rozbij. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki i smaż przez około 6-8 minut, do czasu odparowania wody.  Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  • Farsz równomiernie rozłóż na rozbitych kotletach.  Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

sobota, sierpnia 08, 2020

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Pyszna, łatwa w przygotowaniu i delikatna w smaku zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem i warzywami.
Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska - składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 x 100 g serka topionego (użyłam goudę, ementaler i maasdamer)
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu


Jak zrobić zupę neapolitańską?

  • Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte ćwiartki, obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól.  Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz moc palnika. Bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu, przy pomocy cedzaka lub sitka wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • W międzyczasie umyj pora, pokrój w plasterki i zeszklij na maśle.
  • Mięso obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do bulionu wraz z marchewką i pietruszką pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj przesmażonego pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Do wysokiego naczynia wrzuć serki topione i żółty ser. Zalej dwoma chochlami gorącego bulionu, zmiksuj blenderem i przelej do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze zupę na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  • Zupę neapolitańską podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na: 

czwartek, sierpnia 06, 2020

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to kolejne pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry o słodko-kwaśnym smaku to doskonały dodatek zarówno do kanapek, jak i do obiadu. Polecam!
Ogórki z curry

Ogórki z curry - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2-2,5 łyżeczki gorczycy
  • 15 ziaren pieprzu
  • 6 małych liści laurowych


Jak zrobić ogórki z curry?

  • Umyj ogórki, odetnij z nich oba końce i cienko obierz ze skórki.
  • Każdego ogórka przekrój na 4 części, a jeśli jest duży to na 8 kawałków.
  • Przygotuj słoiki. Ja użyłam 3 słoików o pojemności 1 litra i wsypałam do każdego po około 3/4 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu i po 2 małych liściach laurowych.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj. Następnie wlej ocet, ponownie zagotuj. Zalewę zamieszaj i od razu porozlewaj do słoików. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Ogórki z curry
Ogórki z curry
Ogórki z curry

środa, sierpnia 05, 2020

Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Niesamowicie kruche ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i kakao.
Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Jak zrobić ciastka owsiane kakaowo-kokosowe?

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

Jak zrobić ciastka owsiane kakaowo-kokosowe?

  • W misce utrzyj ze sobą masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  • Dodaj jajko, mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przy pomocy dłoni połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 16 minut.
  • Ciastka pozostaw do całkowitego ostudzenia, wówczas stwardnieją i staną się chrupiące.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger