Pyszne, pikantne i lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.
Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 300 g pikantnego ketchupu
Dodatkowo do każdego słoika (użyłam słoików o pojemności 800 ml):
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 małe liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 ząbki czosnku
Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?
- Ogórki dokładnie umyj i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub ósemki.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól i ketchup. Wymieszaj i zagotuj.
- Do czystych i wyparzonych słoików włóż przyprawy: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
- Ogórki zalej ciepłą zalewą. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
- Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na: