wtorek, sierpnia 18, 2020

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku, czyli mięsem mielonym z pomidorami, papryką i mozzarellą, to pomysł na pyszny, letni i pożywny obiad.
Cukinia faszerowana po bolońsku


Cukinia faszerowana po bolońsku - składniki:

  • 3 dość duże cukinie
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić cukinię faszerowaną po bolońsku?

  • Cukinię umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż środki. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu. Wydrążone cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj pomidory z puszki i  drobno pokrojoną paprykę, smaż 5 minut. 
  • Odłożony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do sosu, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i suszonym czosnkiem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Mozzarellę pokrój w cienkie paski. Wyłóż nią spód podpieczonych połówek cukinii. następnie równomiernie rozłóż farsz. Połówki cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Cukinia faszerowana po bolońsku
Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

niedziela, sierpnia 16, 2020

Placki budyniowe

Placki budyniowe

Super szybkie i pyszne placki, których przygotowanie polega tylko na wrzuceniu wszystkich składników do miski, zmiksowaniu i usmażeniu. Polecam! 
Placki budyniowe




Placki budyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek budyniowy: 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placki budyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, cukier, wlej mleko i dodaj jajko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również przepis na:

sobota, sierpnia 15, 2020

Rolada drobiowa z cukinią

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna, letnia rolada cukiniowo-serowa z dodatkiem pysznego farszu składającego się z mielonego mięsa drobiowego, suszonych pomidorów i kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża rolada. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Rolada drobiowa z cukinią



Rolada drobiowa z cukinią - składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g sera żółtego
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek

Rolada drobiowa z cukinią - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladę drobiową z cukinią?

  • Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki, pokrojone w cienkie paski pomidory, wbij jajka, dodaj majonez i posiekany koperek. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę cukiniowo-serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie delikatnie oderwij od niego papier do pieczenia.
  • Przygotuj drobiowy farsz. Piersi z kurczaka zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i suszonymi pomidorami. Do masy dodaj odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszony czosnek. Dobrze połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto cukiniowe połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, rozsmaruj przyprawione mięso. Całość zwiń w dość ścisłą roladę. Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:





























Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

piątek, sierpnia 14, 2020

Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Pyszne, kremowe, czekoladowo-śmietankowe ciasto z borówkami to doskonała propozycja wypieku na letnie, upalne dni! Słodkie kremy idealnie współgrają z lekko kwaśnymi borówkami. Polecam!
Ciasto czekoladowe z borówkami




Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 4 łyżki likieru czekoladowego + 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 250 g borówek
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto czekoladowe z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W 100 ml śmietanki rozpuść 150 g czekolady. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania mieszanki. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 150 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj  na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt nasącz likierem czekoladowym wymieszanym z wodą. Na biszkopt wyłóż krem czekoladowy i wstaw na około 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Po upływie tego czasu na masę czekoladową wyłóż umyte i osuszone borówki. Kolejno wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

środa, sierpnia 12, 2020

Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej

Pyszne, pikantne i lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.
Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 300 g pikantnego ketchupu

Dodatkowo do każdego słoika (użyłam słoików o pojemności 800 ml):

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 małe liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?

  • Ogórki dokładnie umyj i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól i ketchup. Wymieszaj i zagotuj.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włóż przyprawy: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Ogórki zalej ciepłą zalewą. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

wtorek, sierpnia 11, 2020

Szybka sałatka ryżowa

Szybka sałatka ryżowa

Pyszna, szybka w przygotowania, kolorowa sałatka ryżowa z jajkiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą, z dodatkiem wyrazistego w smaku sosem jogurtowym z musztardą i czosnkiem.
Szybka sałatka ryżowa



Szybka sałatka ryżowa - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 długiego ogórka
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić szybką sałatkę ryżową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obrane jajka, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski wrzuć ryż, dodaj jajka, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

poniedziałek, sierpnia 10, 2020

Chrupiące bułki pszenne

Chrupiące bułki pszenne

Proste w przygotowaniu, miękkie bułki pszenne z chrupiącą skórką, które doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Chrupiące bułki pszenne





Chrupiące bułki pszenne - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Chrupiące bułki pszenne - składniki na glanc:

  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody


Jak zrobić chrupiące bułki pszenne?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób wgłębienie i wlej rozmieszane drożdże. Miskę z mąką i drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu do mąki z rozczynem dodaj wodę, olej i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj glanc. Do rondelka wlej wodę, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Postaw na kuchence i podgrzewaj do czasu uzyskania mieszanki o konsystencji kisielu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj glancem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego! 

Polecam Ci również mój przepis na:
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger