Rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych, przełożonych smakowitą masą budyniowo - chałwową. Całości dopełnia polewa czekoladowa i biały sezam.
Ciasto z kremem chałwowym - składniki na ciasto:
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
- 250 g masła
- 350 g chałwy waniliowej
- około 350 g herbatników kakaowych
- garść białego sezamu
Ciasto z kremem chałwowym - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić ciasto z kremem chałwowym?
- W garnku zagotuj 750 ml. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj żółtka i proszki budyniowe, krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową z żółtkami i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki, np. przy pomocy widelca, dodaj do kremu, krótko zmiksuj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż połowę herbatników, kolejno połowę masy chałwowej, znowu herbatniki, ponownie masę chałwową i na końcu herbatniki.
- Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej.
- Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzoną polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp białym sezamem.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl