piątek, sierpnia 28, 2020

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Kremowe, pyszne ciasto z malinami składające się z dwóch warstw: czekoladowej i śmietankowej, którego dużą zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. 
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami



Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem czekoladowy:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże budynie czekoladowe (proszek: 2 x 64 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 350 g malin
  • gorzka czekolada 


Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i malinami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
  • W rondelku zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę i kakao. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, energicznie wymieszaj. Partiami dodawaj podzieloną na kostki czekoladę, energicznie wymieszaj.
  • Gorący budyń wylej na biszkopty ułożone w formie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na wierzchu budyniu umyte i osuszone maliny.
  • Na czas przygotowania kremu śmietankowego ciasto wstaw do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Kolejno  cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Ubitą śmietanę wyłóż na maliny.
  • Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto z malinami wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami


środa, sierpnia 26, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Doskonała w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i sosu majonezowego ze śmietaną. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Polecam. :) 

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki




Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - składniki:

  • około 800 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Lekko posól, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do kapusty.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  • Sos dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, sierpnia 24, 2020

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku

Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

  • 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?

  • Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
  • Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

niedziela, sierpnia 23, 2020

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami to ciasto, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Słodki krem z białą czekoladą w połączeniu z gorzkim smakiem kawy i dość kwaśnymi malinami daje finalnie pyszne ciasto o wyjątkowym, bardzo ciekawym smaku. Polecam!
Tiramisu z malinami


Tiramisu z malinami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Tiramisu z malinami - składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Tiramisu z malinami - pozostałe składniki:

  • kilkadziesiąt sztuk okrągłych biszkoptów
  • około 250 ml zaparzonej, dość mocnej kawy
  • około 300-350 g malin
  • kawa zbożowa



Jak zrobić tiramisu z malinami?

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.  Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia
  • Przygotuj krem. W 50 ml śmietanki rozpuść 100 g białej czekolady. Uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do zagotowania. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 350 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Biszkopt obficie nasącz kawą, wyłóż 2/3 kremu, kolejno poukładaj maliny, delikatnie wciskając je w krem. Okrągłe biszkopty nasącz kawą, ułóż na malinach. Wyłóż pozostały krem. Ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie biszkoptów. Wierzch biszkoptów oprósz kawą zbożową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci też inne przepisy na ciasta z malinami:

sobota, sierpnia 22, 2020

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Szybka w przygotowaniu, składająca się z kilku prostych składników sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i mocno czosnkowym sosem. 
Sałatka z sosem czosnkowym




Sałatka z sosem czosnkowym - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • przyprawa gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z sosem czosnkowym?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą gyros i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie, przesmaż kurczaka na rozgrzanym oleju.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier i zioła prowansalskie, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż mix sałat, kolejno odsączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Sałatkę polej sosem czosnkowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:


piątek, sierpnia 21, 2020

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych, przełożonych smakowitą masą budyniowo - chałwową. Całości dopełnia polewa czekoladowa i biały sezam.
Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)


Ciasto z kremem chałwowym - składniki na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 350 g chałwy waniliowej
  • około 350 g herbatników kakaowych
  • garść białego sezamu

Ciasto z kremem chałwowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto z kremem chałwowym?

  • W garnku zagotuj 750 ml. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj żółtka i proszki budyniowe, krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową z żółtkami i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki, np. przy pomocy widelca, dodaj do kremu, krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż połowę herbatników, kolejno połowę masy chałwowej, znowu herbatniki, ponownie masę chałwową i na końcu herbatniki.
  • Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp białym sezamem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia: 


czwartek, sierpnia 20, 2020

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Chrupiące, wspaniale pachnące, maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem. Pycha! :)
Ciasteczka cytrynowe z lukrem


Maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem - przepis na ciastka:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Ciasteczka cytrynowe z lukrem - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić ciasteczka cytrynowe z lukrem?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wbij jajko oraz dodaj sok i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część owiń w folię spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki.
  • Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości mniej więcej 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinaj ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciastka polukruj po ich całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger