Kremowe, pyszne ciasto z malinami składające się z dwóch warstw: czekoladowej i śmietankowej, którego dużą zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia.
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem czekoladowy:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże budynie czekoladowe (proszek: 2 x 64 g)
- 3 łyżki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 250 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
- 350 g malin
- gorzka czekolada
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i malinami?
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
- W rondelku zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę i kakao. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, energicznie wymieszaj. Partiami dodawaj podzieloną na kostki czekoladę, energicznie wymieszaj.
- Gorący budyń wylej na biszkopty ułożone w formie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na wierzchu budyniu umyte i osuszone maliny.
- Na czas przygotowania kremu śmietankowego ciasto wstaw do lodówki.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
- Ubitą śmietanę wyłóż na maliny.
- Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą.
- Ciasto z malinami wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl