poniedziałek, sierpnia 31, 2020

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Smakowita i kolorowa, sałatka z fetą, jajkiem, pomidorem i papryką, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami



Sałatka z fetą, jajkiem i pomidorem - składniki:

  • 270 g sera feta
  • 3 małe czerwone papryki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 małe pomidory

Składniki na sos:

  • 180 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano



Jak zrobić sałatkę z fetą, jajkiem i pomidorem?

  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Pomidory również pokrój w ćwiartki.
  • Na płaskim, dużym talerzu ułóż ćwiartki pomidora, paski papryki i ćwiartki jajek. Na wierzchu wyłóż fetę. Całość polej jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, sierpnia 30, 2020

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami




Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego


Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier

Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera mozzarella



Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat  pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
  • Makaron spaghetti ugotuj al dente. 
  • Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:

sobota, sierpnia 29, 2020

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros. 
Ogórki w zalewie gyros



Ogórki w zalewie gyros - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku


Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros



Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

  • Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
  • Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
  • Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
  • Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków:

piątek, sierpnia 28, 2020

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Kremowe, pyszne ciasto z malinami składające się z dwóch warstw: czekoladowej i śmietankowej, którego dużą zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. 
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami



Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem czekoladowy:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże budynie czekoladowe (proszek: 2 x 64 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 350 g malin
  • gorzka czekolada 


Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i malinami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
  • W rondelku zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę i kakao. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, energicznie wymieszaj. Partiami dodawaj podzieloną na kostki czekoladę, energicznie wymieszaj.
  • Gorący budyń wylej na biszkopty ułożone w formie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na wierzchu budyniu umyte i osuszone maliny.
  • Na czas przygotowania kremu śmietankowego ciasto wstaw do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Kolejno  cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Ubitą śmietanę wyłóż na maliny.
  • Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto z malinami wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami


środa, sierpnia 26, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Doskonała w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i sosu majonezowego ze śmietaną. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Polecam. :) 

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki




Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - składniki:

  • około 800 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Lekko posól, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do kapusty.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  • Sos dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, sierpnia 24, 2020

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku

Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

  • 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?

  • Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
  • Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

niedziela, sierpnia 23, 2020

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami to ciasto, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Słodki krem z białą czekoladą w połączeniu z gorzkim smakiem kawy i dość kwaśnymi malinami daje finalnie pyszne ciasto o wyjątkowym, bardzo ciekawym smaku. Polecam!
Tiramisu z malinami


Tiramisu z malinami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Tiramisu z malinami - składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Tiramisu z malinami - pozostałe składniki:

  • kilkadziesiąt sztuk okrągłych biszkoptów
  • około 250 ml zaparzonej, dość mocnej kawy
  • około 300-350 g malin
  • kawa zbożowa



Jak zrobić tiramisu z malinami?

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.  Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia
  • Przygotuj krem. W 50 ml śmietanki rozpuść 100 g białej czekolady. Uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do zagotowania. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 350 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Biszkopt obficie nasącz kawą, wyłóż 2/3 kremu, kolejno poukładaj maliny, delikatnie wciskając je w krem. Okrągłe biszkopty nasącz kawą, ułóż na malinach. Wyłóż pozostały krem. Ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie biszkoptów. Wierzch biszkoptów oprósz kawą zbożową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci też inne przepisy na ciasta z malinami:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger