czwartek, września 03, 2020

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z dodatkiem budyniu waniliowego, które są tak pyszne, że w kilka chwil znikają z talerza. Dużą ich zaletą jest prostota przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przygotować budyń, zlepić ciastka na kształt rożków, upiec i gotowe! Polecam. :)

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem



Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli


Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 60 g proszku budyniowego waniliowego
  • 600 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder


Jak zrobić rożki drożdżowe z budyniem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę miodu i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę miodu, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Na mleku ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową i gotuj do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję budyniu, złóż w trójkąty, dokładnie zlep ze sobą brzegi.
  • Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rożki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

poniedziałek, sierpnia 31, 2020

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Smakowita i kolorowa, sałatka z fetą, jajkiem, pomidorem i papryką, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami



Sałatka z fetą, jajkiem i pomidorem - składniki:

  • 270 g sera feta
  • 3 małe czerwone papryki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 małe pomidory

Składniki na sos:

  • 180 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano



Jak zrobić sałatkę z fetą, jajkiem i pomidorem?

  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Pomidory również pokrój w ćwiartki.
  • Na płaskim, dużym talerzu ułóż ćwiartki pomidora, paski papryki i ćwiartki jajek. Na wierzchu wyłóż fetę. Całość polej jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, sierpnia 30, 2020

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami




Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego


Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier

Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera mozzarella



Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat  pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
  • Makaron spaghetti ugotuj al dente. 
  • Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:

sobota, sierpnia 29, 2020

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros. 
Ogórki w zalewie gyros



Ogórki w zalewie gyros - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku


Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros



Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

  • Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
  • Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
  • Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
  • Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków:

piątek, sierpnia 28, 2020

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Kremowe, pyszne ciasto z malinami składające się z dwóch warstw: czekoladowej i śmietankowej, którego dużą zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. 
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami



Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem czekoladowy:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże budynie czekoladowe (proszek: 2 x 64 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 350 g malin
  • gorzka czekolada 


Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i malinami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
  • W rondelku zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę i kakao. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, energicznie wymieszaj. Partiami dodawaj podzieloną na kostki czekoladę, energicznie wymieszaj.
  • Gorący budyń wylej na biszkopty ułożone w formie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na wierzchu budyniu umyte i osuszone maliny.
  • Na czas przygotowania kremu śmietankowego ciasto wstaw do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Kolejno  cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Ubitą śmietanę wyłóż na maliny.
  • Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto z malinami wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami


środa, sierpnia 26, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Doskonała w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i sosu majonezowego ze śmietaną. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Polecam. :) 

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki




Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - składniki:

  • około 800 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Lekko posól, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do kapusty.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  • Sos dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, sierpnia 24, 2020

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku

Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

  • 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?

  • Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
  • Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger