Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros.
Ogórki w zalewie gyros - składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli kamiennej
- 3 papryki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki oleju
- 30 g przyprawy gyros
Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?
- Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
- Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
- Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
- Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
- Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
- Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków: