Pyszne w smaku roladki schabowe z musztardą, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i marynowaną papryką.
Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką - składniki:
- 600 g schabu
- około 200 g kiełbasy
- 3 ogórki kiszone
- 6 kawałków papryki marynowanej
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 250 ml śmietanki 18%
- mąka do obtaczania roladek
- przyprawy: sól, pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką?
- Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i cienko rozbij.
- Kiełbasę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko musztardą, ułóż porcję kiełbasy, ogórka kiszonego i papryki marynowanej. Całość oprósz solą i pieprzem, ściśle zwiń roladkę.
- Roladki obtocz w mące.
- Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż roladki z obu stron.
- Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 45 minut - do miękkości mięsa.
- Do garnka wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- W razie potrzeby możesz zaprawić sos 1 łyżką mąki rozmieszanej w pół szklanki wody.
- Przed podaniem oprósz roladki koperkiem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na roladki schabowe: