Pyszne, kruche, wspaniale pachnące i bezproblemowe w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Kruche ciastka śmietankowe - składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Jak zrobić kruche ciasteczka śmietankowe?
- Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 mm.
- Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciastka: