wtorek, września 22, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi

Doskonała w smaku, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem. 
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi




Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi?

  • Kapustę oczyść, osusz i drobno poszatkuj.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. 
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj kapustę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę i drobno pokrojony koperek. Wymieszaj.
  • Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru pudru. Powstały sos dodaj do surówki. Całość wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, września 21, 2020

Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem

Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem

Zapiekanka z kaszą jęczmienną, jajkami, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem to bardzo pyszna i pożywna propozycja na obiad lub kolację.
Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem




Zapiekanka z kaszą, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem - składniki:

  • 3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 250 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę z kaszę, mięsem mielonym, cukinią i pomidorem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 7 szklanek wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso mielone, smaż przez około 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany, majeranek i ketchup. Wymieszaj.
  • Cukinię obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i także pokrój w plasterki.
  • Jajka roztrzep w miseczce i wlej do kaszy jęczmiennej. Dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż połowę kaszy jęczmiennej z wymieszanymi jajkami. Ułóż plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem. Kolejno wyłóż podsmażone mięso i pozostałą część kaszy. Na końcu ułóż plasterki cukinii i pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. 
  • Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zapiekanki:

niedziela, września 20, 2020

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej.
Raffaello z borówkami



Raffaello z borówkami - składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • około 200 g borówek amerykańskich
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 220 g herbatników


Jak zrobić rafaello z borówkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, 
  • Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem.
  • Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do mascarpone i krótko zmiksuj. Dodaj pół szklanki wiórków kokosowych. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Powstały krem wyłóż na herbatniki. Na kremie ułóż borówki. Następnie wylej lekko stężałą galaretkę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami



sobota, września 19, 2020

Schab w sosie grzybowym

Schab w sosie grzybowym

Miękki, rozpływający się w ustach schab podany w towarzystwie pysznego, kremowego, aromatycznego sosu grzybowego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Polecam. :) 
Schab w sosie grzybowym






Schab w sosie grzybowym - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia


Schab w sosie grzybowym - składniki na sos:

  • 1 kg grzybów 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: masło klarowane



Jak zrobić schab w sosie grzybowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki mięsa, po czym przełóż je do dużego garnka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni po smażeniu mięsa. Dodaj do garnka z mięsem. 
  • Do garnka wlej również bulion i dodaj sos sojowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj grzyby i całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. W międzyczasie dopraw grzyby solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Na patelnię z grzybami dodaj gorący wywar z garnka, w którym gotował się schab. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i gotuj przez około 3 minuty - do czasu zgęstnienia sosu.
  • Sos grzybowy przelej do sosu z mięsem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

wtorek, września 15, 2020

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Smakowite placki z dodatkiem kaszy manny i delikatnie wyczuwalną nutą kokosu. Polecam! :)
Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi

Placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić placki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi?

  • Wiórki kokosowe zmiel w blenderze na drobno.
  • Do miski dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij na jasną i puszystą masę. Wlej mleko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj do miski mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę i wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placki:

poniedziałek, września 14, 2020

Schab w sosie ogórkowym

Schab w sosie ogórkowym

Schab duszony w aromatycznym sosie z marchewką i kiszonymi ogórkami.
Schab w sosie ogórkowym



 Schab w sosie ogórkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia + mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki


Jak zrobić schab w sosie ogórkowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Plastry mięsa obtocz w mące, a następnie krótko obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dorzuć do garnka pokrojone w plasterki ogórki. Całość duś jeszcze przez 10 minut.  Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos zapraw mąką rozmieszaną w wodzie. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania ze schabu:

niedziela, września 13, 2020

Sernikobrownie z borówkami

Sernikobrownie z borówkami

Pyszne, wilgotne, bardzo czekoladowe brownie w połączeniu z kremowym sernikiem i lekko kwaśnymi borówkami to przepis na wyjątkowo smaczne ciasto. :)

Sernikobrownie z borówkami



Sernikobrownie z borówkami - składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła 
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernikobrownie z borówkami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)


Pozostałe składniki:

  • około 250-300 g borówek



Jak zrobić sernikobrownie z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód ciasta. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. Do miski dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzone czekolady. 
  • Do formy o wymiarach 20 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia wylej nierównomiernie masę czekoladową, tworząc górki i dołki.
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i jajka (pojedynczo, jedno po drugim). Na koniec dodaj proszek budyniowy i całość zmiksuj na gładką masę. 
  • Masę serową wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu poukładaj umyte i osuszone borówki.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z borówkami:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger